keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Päät nousevat

Esikasvatus ruukut pieniksi

Siinä missä kevätaurinko yrittää nostaa päätä, samaa yrittävät taimetkin. Ketoneilikan kohdalla huomasin, että kasvu on parempaa kun vapauttaa ne avoimeen multaan. Ei riittänyt, että saksin pienet esikasvatusruukut erilleen, vaan parempaan tulokseen olen pääsemässä kun nostin pienet alut vapaasti multaan kasvamaan. Ero on huomattava jo noinkin pienellä kasvinalulla.


Oikealla vapaasti kasvanutta ketoneilikkaa
Kesäpäivänhattu onkin ollut hankalampi. Kahteenkymmeneen esikasvatusruukkuun laitoin jokaiseen viisi siementä / ruukku. Sadasta potentiaalisesta siemenestä on kasvamassa 42 taimea ja siitäkin on osa niin heikon oloisia, että joukko tulee tästä vielä pienenemään. Osaan purekista ei ilmestynyt mitään ja osassa taimet ottivat nokkiinsa pienemmästäkin kuivuudesta, eivätkä siitä jaksaneet enää ponnistaa. 


Kesäpäivänhatun koulimisen merkkipäiviä vietettäisiin 17.4. aikohin ja haaveena olisi tuolloin saada ne ulkomultiin. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, ettei se tule onnistumaan. Ulkomultiin sen vuoksi, että saisin tuohon lasikoppiin, jossa kasvatuksia yritän, lisää tilaa uusille taimille. 

Näihin aikoihin tai jopa näillä tunneilla rakennan parvekkeelle esikasvatusalustaa katkerolle. Pussin kyljessä vihjaistaan 4-5 viikon viileässä idättämisestä, paremman kylvöksen puolesta. Varsinaisen kylvön voi suorittaa keväällä ulos ruukkuun. Jostain syystä monivuotisen katkeron onnistumista odotan vesi kielellä. Katkero tulee Kiinasta. Se on n 40 cm loppukesän kukkija. Vaatii aurinkoisen tai puolivarjoisan paikan. Meillä se pääsee aurinkoon. Toivottavasti kelpaa!

Omenapuiden päännosto loppui lopullisesti, sillä varsin kovalla kädellä leikkasimme luudat pois. Ei olisi yllätys, mikäli omenasato jäisi tältä kaudelta saamatta. Samalla sato voi jäädä saamatta jatkossakin. Se oli radikaali leikkaus. 

Kukkasipuleiden varovaista kurkistelua
Kolea kevät on pitänyt kukkasipulitkin varovaisina. Pientä hentoa kurkistelua siellä täällä. Sipulien prosentti on ollut ilahduttavan suuri ja mikäli peurat ja puput suo niin, toukokuussa saamme nauttia tulppaaneista ja muista kevään herkuista. 

Liukeneminen kesään on pikkuhiljaa menossa, vaikka maa on vielä pistolapiollekin ikijäässä. Vain pientä rapsuttelua ja oksien keräilyä on päässyt harrastamaan. Venyttelyä. Toukokuu lähestyy ja silloin lienemme valmiina lähtöviivalla yhdessä kasvien kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti