Hermostuneena tuijotan vuoroin vallitsevaa säätilaa ja ilmatieteenlaitoksen sääennusteita. Yöllä on ollut pakkasta, se on luettavissa aamun mittarista. Linnutkin painavat vuoroin pohjoiseen ja vuoroin takaisin etelään. En vie näitä esikasvatettuja raakileita puolikohmeaan maahan ja pilaa hienoa koko kevään kestänyttä työtä. Maltan vielä hetken, jos vain esikasvatetut taimetkin malttavat!? Niinpä. Malttavatko? Maltanko itse?
Untuvikko kesäpäivänhattu |
KESÄPÄIVÄNHATTU (yksivuotinen)
Esikasvatus alkoi maaliskuun puolivälissä ja kouliminen oli tarkoitus tehdä n. huhtikuun puolivälissä. Nyt on huhtikuun loppu, eikä koulimista ole tehty. Istutus ulos kesäkuussa - koulinko vai en? Taimet ovat mukavan kokoisissa "ruukuissa" joten taidan odottaa ilmojen lämpenemistä. Ovat vielä untuvikon näköisiäkin. Kuulemma alkavalla viikolla lämpenee. Pakko odottaa, sillä ei ole tilaa mihin koulia. Ulos pääsevät etuajassa, mikäli ilmat tuntuvat lämpenevän uskottavasti.
Ketoneilikka |
KETONEILIKKA (monivuotinen)
Toukokuun alusta avomaalle, voidaan myös esikasvattaa. Tässä tapauksessa luotin esikasvatuksen voimaan ja päätin toimia varman päälle. Ketoneilikka vaikuttaa siltä kuin se jo odottaisi ulos pääsyä. Voisi kuvitella että se pärjäisi hennommalakin ilmalla, vaikka kasvi sopii paahteiselle paikalle. Tiedä häntä - ei himpura sitä voi vielä ulos heittää. Pakko odottaa ja paijata, kunnes aurinko ottaa sen verran syliotetta.
Komea isoauringonkukka |
ISOAURINGONKUKKA (yksivuotinen)
Tämä kukka on murheenkryyni viime vuodelta ja nyt on aivan toinen ääni kellossa. Vahvalla varrella se on nopeasti kasvanut lasilaatikon kuninkaaksi. Kasvu on ollut niin nopeaa, että pelkään ruukun jossa taimet ovat, kohta jäävän pieneksi. Kolme taimea ruukussa on liki brutaali näky. Ei ihme miksi siemenpussin kyljessä lukee istutusväliksi 30 x 30 cm. Siis jälleenkö murheenkryyni?
Päivänkakkara - kuin pieni partakarva |
PÄIVÄNKAKKARA (monivuotinen)
Oi rakastettava päiväkakkara! Päivänkakkaran kohdalla ratsastetaan taas "varman päälle" eli kylvö sisätiloihin huhtikuussa - kouliminen viiden vkon kuluttua - istutus avomaalle kesäkuussa. Eli lyhyellä matematiikalla voin jättää koulimisen pois ja istuuttaa suoraan ulos kesäkuun alussa. Näin haaveilen. Päivänkakkaran kasvua on ollut mukava seurata. Parin päivän levon jälkeen alkoi siellä täällä nousemaan pieniä vihreitä ituja. Onhan ne ituja? Niitä pieniä vihreitä kakkaran alkuja ja nyt ruukuissa on paljon pientä sänkeä. Vettä ja valoa ja sänki kasvaa.
Harjaneilikan alkua |
HARJANEILIKKA (kaksivuotinen)
Hankala harjaneilikka. Pitäisi kylvää helmi-maaliskuussa, kylvin huhtikuussa. Istutus avomaalle vasta kesäkuussa - saattaa mennä jo toukokuussa mikäli tarvitsen tilaa muille esikasvatus kasveille. Esikasvatettuna kukkii heinä-syyskuussa. Huh, melko leväperäisiä aikoja. Tämä kasvi tulee tarvitsemaan rutosti onnea, mikäli aikoo kukkia tämän kauden aikana ja sitten jos ei kuki, niin kukkiiko vuosina -16 ja -17? Taisin naurahtaa. Täytyy painaa mieleen mihin istuttaa, niin saa jännityksellä seurata! Jännitys - puutarhurin etäinen isoveli.
Korkealle kurottavaa köynnöskrassia |
KÖYNNÖSKRASSI (yksivuotinen sekoitus)
Tässä kasvi joka tuo harmaita hiuksia. Parin päivän hyvän valon jälkeen kasvi puskee vartta liki hallitsemattomalla vauhdilla. Kohta sen päälaki nousee ikkunan tasolle ja parka huomaa ikkunan takaa koko valoisan maailman. ei siellä vielä lämmin ole, yritän takoa sille järkeä. Vasta toukokuun lopussa istutus ulos. Olen pulassa tämän koripalloilijan kanssa. Olen pulassa myös sen vuoksi, etten ole varma mihin kaikkialle kaikki krassit laitan. Tarkemmin kun olen ajatellut, sopivia korkean kurottavan kasvin paikkoja ei tahdo olla. Saanee tyytyä vaakatason reissaamiseen, sillä sopivaa aitaa kyllä löytyy. Aita sovinnee, sillä kasvin korkeus pussin mukaan on n 1-2 metriä.
KATKERO (monivuotinen)
Katkeron kasvualustaa |
Voih. Maltti ei riitä. Vaikka parvekkeella ei lasien puolesta pakkasta ole ollut, niin luulen sen silti olevan liian kylmä tila katkerolle. Katkero on laitettu multiin 9.4 ja faktojen mukaan se olisi hyvä olla viileässä n 4-5 vkoa, mutta maltti ei kestä niin pitkään. Mitään ei vielä näy - pelkkää mustaa kylmää multaa. Pitäisikö näkyä, edes hieman tuoksua. Peippokin jo laulaa. Pussin kyljessä lukee selvästi " siemenet itävät tasaisemmin, kun kylvös on aluksi viileässä paikassa 4-5 viikkoa". Se on aika tyhjentävästi sanottu. Uskottava on. Laitan kellon soimaan viikko vapusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti