keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Harmittaa vaikka mitään ei tapahdu

Nihkeän kasvun kevät
Harmittaa vaikka mitään ei tapahdu. Harmittaa se, ettei ole päässyt tänä keväänä puutarhailemaan niin paljon kuin olisi ollut halua. Ja kun on päässyt, niin tuntuu ettei ole saanut aivan sitä mitä on hakenut. Onko puutarhurin raakile nyt masentunut? Kyllä. Masennukseen on ajanut ne enenevät tummat läikät, joissa ei tapahdu mitään. Syytän (taas) koleita kelejä, mutta kun valkovuokkokin on nihkeästi tulossa, on jossain jarrua päällä. Kerta toisensa jälkeen kun käy mökillä, niin aina sitä toivoo, että edes tulppaanit olisivat jo hieman kurkistamassa - tietämättä edes milloin niiden vuoro on kurkistaa!? Sitäkin suuremmalla syyllä, sillä krookukset tekevät jo lähtöä. Ovat melko rumia kun nuukahtavat!

Ehkä tälle kaikelle löytyy selitys ja kohtalon kouran helläkätinen ohjaus, sillä kaupunkikodin esikasvatus tehdas jatkaa toimintaa. Nyt vuoroon tulivat mm. sokerimaissi, ruusukaali, pensaspapu ja avomaankurkku. Olipa hienoja siemeniä, varsinkin pensaspavun kermaisen värinen sileä pieni pollukka, verrattuna kurttuiseen sokerimaissin siemeneen. Olen kauden aikana tyrmännyt pienemmät esikasvatusruukut ja ruokasiemenet laitoin suurempiin pahvitötteröihin. Tontin pienen koon huomioiden, jouduin rauhoittelemaan esikasvatettujen siementen määrää, sillä kokemattomuutta saattaa olla yhtäkkiä pulassa kasvimaan rajallisuuden kanssa. En yhtään tiedä paljonko ko. kurkut ja maissit vievät tilaa!


Esikasvatuksen herkkuja


RUUSUKAALI

Kylvetään huhtikuussa sisälle - tehty, vaikka onkin toukokuu - ja esikasvatusaika on 30-40 vrk. Eiköhän maa ole jo siinä vaiheessa sen verran lämmennyt. Viime vuonna ruusukaali epäonnistui ja nyt huomasin pussin kyljestä, että sadon aikaistamiseksi voidaan latva katkaista elokuussa. Siis muistutus päälle. Voi kun tämä pieni herkku onnistuisi!

PENSASPAPU

Pensaspavussa ei esikasvatuksesta puhuttu mitään, mutta kun muutenkin on vauhtiin päästy, niin antaa mennä vaan! Kuitenkin ilmojen pitäisi olla pysyvästi lämpimät ennen istutusta, joten tuskin pavun poikaset harmistuvat aurinkoisesta esikasvatus paikasta. Papu lienee kuten herne, eli sitten kerätään kun on valmis eli stressitön tavara. Otetaan talteen ja valmistetaan. Simppeliä. Simppeliä..

SOKERIMAISSI

Sokerimaissi on pavun vastakohta. Maissi sinänsä on keltanokalle niin eksoottinen kasvatettava, että sitä tulee kasvun aikana useaan otteeseen ihmeteltyä. Valmis maissi lienee pienen juhlan paikka. Voi vain kuvitella kuinka hyvää oma maissi, sillä jo kaupan vakuumimaissikin on ihan kelpo tuote. Tämän vuoden odotetuimpia vieraita! Kasvuaika suotuisissa oloissa 80-90 vrk. 

AVOMAANKURKKU

Taimiväli herättää pelkoa ja kunnioitusta: 20 x 150 - 180 cm. Hmm... ja tuollaisia vapaita mittojahan ei löydy, joten saa kurkku kiemurrella hieman ahtaammissa oloissa. Satoa kerätään kun kurkut ovat 5 - 15 cm. Kurkun suhteen hieman skeptinen, mutta hauska kokeilla. Ettei vaan tulisi liikaa huolenpitoa kurkun herkullisuuteen nähden?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti