tiistai 12. toukokuuta 2015

Kohti puhdasta vettä

Vanha huonosti eristetty kaivo
Viime kesän yksi suurista pettymyksistä oli puhtaan veden puute, kaivon vesi ei ollut juomakelpoista. Ei ihme sillä kaivon kansissa ei ollut minkäänlaista tiivistystä ja jo pelkkä sadevesi saattoi huuhdella eläinperäiset bakteerit kaivoveden sekaan. Sen lisäksi kaivo oli ennen meitä varmasti n. viisi vuotta käyttämättä. Johan siinäkin ajassa ehtii tapahtumaan. 

Nyt on kunnostus ja huolto tulossa. Harvoista alan yrityksistä valitsimme Sysmäläisen vesikaivohuolto Vipe Oy:n. Siitä kun kunnostus tilattiin, meni parisen viikkoa kun kaivoasiantuntija saapui pihalle. 

Kuntotarkastuksessa käytiin päällisin puolin kaivon rakennetta läpi ja asiantuntija otti mittoja ja näytteitä, mm. veden ph. Kaivon seinät todettiin liettyneeksi ja saumat saumattomiksi. Pumpun paikka lähellä seinämää todettiin heikoksi. 

Kaivon kunnostamiseksi tarvittavia toimenpiteitä ovat luonnollisesti pohjan ja seinien puhdistus, saumaukset, uuden kansirakenteen asentaminen, pumpun asennus, putkistojen puhdistukset ja lisäksi mm. pohjallisen siiviläputken asennus. Siiviläputkella pyritään saamaan varmemmin puhdasta vettä. 

Kaivo on kunnostettavissa, näin asiantuntija päätteli. Sanoi melko vilpittömästi. Tiedustellessani kaivon paikkaa, totesi asiantuntija kaivon olevan kelpo paikalla, eikä kokenut viereisen pellon aiheuttavan huolta. Maan jyrkkyys pitää huolen veden virrasta. 

Alkukatsauksen jälkeen menimme taloon sisäle, jossa tehtiin tarjous kaivon kunnostuksesta. Hyväksyin tarjouksen ja nyt viikon päästä tulee Vipen miehet touhuamaan. Asiakkaan läsnäolo paikalla on suotavaa ja mielelläni olenkin. Näen omin silmin tilanteen. Odotan Vipeltä kaivoalan ammattilaisena huolellista ja asiakkaan tarpeita tyydyttävää työtä. Toivon Vipen suhtautuvan puhtaaseen veteen sen vaatimalla kunnioituksella. Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys.  

Veden puhtaus-takuuta Vipe ei siis anna, se on selvä ja se täytyy asiakkaan ymmärtää. Alueen muilla pihoilla veden laatu kaivoissa on kuitenkin hyvä, joten siihen nojaten olen optimistinen. Pakko olla. Puhdas vesi vaikuttaisi viihtyvyyteen oleellisesti. Samalla kaivovedellä voisi huoletta kastella syötäviä istutuksia. Viime kesänä ennen veden laadun tietoa, kastelin raparperia ja se jäi veden kelvottomuuden vuoksi käyttämättä. Samoin sisätiloissa mahdollisuudet "asumiseen" lisääntyisivät. Kantovedelläkin pärjää, mutta se rajoittaa. 

Kunnostusta lupailtiin aluksi 3-5 viikon päähän, mutta se tulee lopulta jo parissa viikossa. Mikäli kaikki sujuu ongelmitta, on pienet mahdollisuudet saada puhdas vesi juhannuksen tietämille. Se olisi jotain!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti