sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Vesi selvä-juhannus!

Kedon hentoa loistoa
Kesän ensimmäinen kolmannes on takana; alkaa toinen, mutta sitäkin lyhyempi kolmannes. sen kesto on n. kaksi-kolme viikkoa. Oma taulukko, juhannuksena keksitty. Juhannuksena oli aikaa; keksiä taulukoita, tehdä vihtaa, pitää sadetta ja sateen lomassa grillata. Aikaa oli myös katsella puutarhaa, istuttaa viimeiset hätäiset ja kitkeä rönsyleinikkiä. Rönsyleinikki, kuin väärä näyttelijävalinta muuten niin hyvään elokuvaan. 

Rönsyleinikki valtaa, niinhän se tekee. Se tekee valtauksen rönsyjen avulla. Haastava rikkakasvi, jota on vaikea kitkeämällä saada hävitettyä. Toistaiseksi ei haittaa ja kitkeminenkin on tällä erää vielä mukavaa. Mutta viheliäinen se on, kun se istuu kukkien aivan juuren viereen. Siinä on haastetta saada paakku juuria myöten pois. Boheemi tapa suhtautua rikkakasveihin kolahtanee jossain vaiheessa nilkkaan. Näillä mennään, sanoi kukkaislapsi.



Puna-ailakki


Kedon tekohengitykseksi kaivoimme n. ämpärillisen rönsyleinikkiä ja vielä jäi äyskärin verran. Ja nyt puhutaan vain niistä, joissa keltainen kukka kurkkii niin, että yöllä tulee uniin. Keto hengittää suht kivasti. Mm. puna-ailakki ja päivänkakkara ovat saaneet jalansijan ja muut ovat ottamassa vauhtia. ei vielä sellainen keto, joka mielikuvissa oli, mutta jo pari kukkaa värikkäämpi kuin vuosi sitten! Ja pinnan alla muhii. Seos pussin kyljestä täytyy tarkistaa mitä kaikkea sieltä oli odotettavissa ja sitten googlata kuvat, jotta tunnistaa kasvin kun se esiin tulee. 

Piha on siemennetty keltanokan näkökulmasta täyteen ja samalla on tehty virhe kun ei ole alusta asti laittanut ylös mihin mitäkin on mennyt! Paha virhe! Dementikkojen puutarha tulee olemaan yllätyksiä täynnä. Ja jos muistaa ylipäätään johonkin jotain istuttaneen, niin ei muista kasvin nimeä. Tänä kesänä malttamattomuus on kukkinut ja hieman on oiottu hankkimalla valmiiksi kasvatettuja kasveja. Pakko lipaista jäätelöä, ettei se sula. Muutama penkki on aidattu ja liputettu ja jotain on myös tulossa, mutta ensi kesään menee. Joten puutarhan "avajaisia" voinee odottaa vuoteen 20...?

Juhannus oli siis vesi selvä. Tarkoittaa sitä, että Vesikaivohuolto Vipe teki ripeää työtä yhdessä Lahden laboratorion kanssa ja järjesti puhtaan veden juhannukseksi! Juhannusaaton alla tuli postitse lausunto, josta selvisi että talousvesi on käyttökelpoista. Nam! Ja kuin toiveesta, juhannuksen sateet täyttivät myös räystään alla olevat vesitynnyrit.


Kasvimaan vihreyttä

Edellä haikailin puutarhan avajaisia. Koskahan niitä ihan oikeasti? Saarekkeella on homma lähtenyt hienosti käyntiin, mutta kukintaa lienee tällä kaudella turha odottaa. Ajoissa istutettu, hyvät olosuhteet jne... Kestääkö kukalla oikeasti noin kauan tulla täyteen mittaan ja kukkaan? Parin viikon päästä olisi ensimmäisten aika loistaa. Keltasauramon kukinta kesä-syyskuussa, samoin tarhakohokin. Keltasauramo saattaa tulla, sillä se näyttää jo melko vahvalta, mutta kohokkia en usko vielä näkeväni. Puna-ailakki tuli ketoon vasta toisena kesänä, joten saarekekin saa sen vasta vuonna 2016? Katkeron kukinta pitäisi olla vasta heinä-elokuussa. Meneekö ihan oikeasti ensi kesään? Tänä kesänä hieman juurrutellaan, ensi kesänä kurkitaan ja vuonna 2017 ollaan ajoissa asennossa. Vai?

Raparperia on syöty kymmenkunta kertaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Nytkin on kiisseli jäähtymässä. Vähällä ja nopeasti saa herkkua. Ja niin helppo valmistaa! Jokainen osaa. Kasvimaa on onneksi suotuisampi, kuin kukkapuoli. Perusjutut, perunat, salaatit, porkkanat jne.. tulevat normaalisti. Kaikki hyvät herkut. Ensikertalainen pinaatti on hetken päästä patavalmis


Voikukan hötöä

Vähissä ja pienet ovat ilonaiheet, mutta näillä resursseilla kelpaavat. Pikkuhiljaa on tänä kesänä oppinut mitoittamaan puutarhan työn ja huvin määrän ja osaa ajatella jo menomatkalla puutarhassa tapahtuvien seikkailujen mittakaavaa. Alkukesä oli haastavaa, mutta luonto palkitsee pikkuhiljaa. Se ottaa vaibihkaa sinut syliinsä ja kuiskaa että kaikki on ok. Hyvin hoidettu, tässä pientä palkintoa. Olemme siis siirtymässä kohti herkullisia aikoja! Kitkemistä ja herkuttelua, voisiko paremmin mennä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti